Muuta fonttikokoa: suurentaa vähentää

Souvenaid® on kliininen ravintovalmiste, jota käytetään
terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa.

Aivot ja ravitsemus

Aivot ja ravitsemus

Aikuisen ihmisen aivot painavat keskimäärin noin 1,5 kg ja ovat suunnilleen keskikokoisen kukkakaalin kokoiset. Niissä on noin 100 miljardia hermosolua eli neuronia, joiden välillä on 100 biljoonaa liitosta eli synapsia.

Hermosolut ovat aivojen rakenneosia ja muodostavat synapsiensa avulla sähköisen toiminnan verkoston. Aivojen sähköiset viestit ja kemialliset reaktiot mahdollistavat jäljempänä muistiin ja tiedonkäsittelyyn liittyvät toiminnot.

Isoaivopuolikkaat voidaan jakaa neljään lohkoon. Lohkot ovat tiiviisti yhteydessä toisiinsa mutta huolehtivat erilaisista muistiin ja tiedonkäsittelyyn liittyvistä toiminnoista.

.

Synapsikato ja lievä Alzheimerin tauti

Alzheimerin taudin tyypillisiä piirteitä ovat amyloidiplakit ja hermosäiekimput. Synapsikato kuvaa kuitenkin parhaiten tautiin liittyvää muistitoimintojen häiriötä.  Toistaiseksi ei tiedetä, mistä synapsien tuhoutuminen johtuu. Tutkimusten mukaan synapsikatoa tapahtuu kuitenkin jo Alzheimerin taudin alkuvaiheissa.

Synapsimuodostus

Synapsit koostuvat hermosolujen solukalvoista eli neuronikalvoista, jotka taas koostuvat fosfolipideistä eli tietyistä rasvoista. Ihmisaivoissa runsaimmin esiintyvä fosfolipidi muodostuu aivoissa normaalisti toimivan biologisen reitin eli Kennedy-reitin kautta. Sen muodostukseen tarvitaan kolmea keskeistä ravintoainetta: omega-3-rasvahappoja, uridiinia ja koliinia. Tämän fosfolipidin muodostusta edistävät myös muut vitamiinit ja antioksidantit, jotka parantavat keskeisesti tärkeiden ravintoaineiden saatavuutta.

Ravitsemuksen merkitys

Alzheimerin tautia sairastavien elimistössä on todettu olevan vähemmän tiettyjä ravintoaineita kuin samanikäisillä terveillä henkilöillä.

Tällaisia ravintoaineita ovat esimerkiksi omega-3-rasvahapot ja tietyt vitamiinit. Kuten edellä kuvattiin, elimistö tarvitsee joitakin näistä ravintoaineista uusien synapsien muodostukseen.

Milloin lääkäriin?

Dementian yleisin varhaisoire on päivittäisen tapahtumamuistin eli episodisen muistin heikkeneminen. Se voi ilmetä eri tavoin. Äskettäiset toimet tai tapahtumat voivat unohtua tai tavaroiden paikka unohtuu tai tavaroita katoaa. Myös arkitoimien suunnittelu ja toteuttaminen voi käydä hankalaksi. Tällaiset muistiongelmat ovat yleisiä myös terveillä ikäihmisillä. On tärkeää muistaa, että stressi, masennus ja uupumus pahentavat asiaa.

On kuitenkin hyvä hakeutua lääkäriin, jos oma muistisi tai omaisesi muisti heikkenee voimakkaammin ja muistiongelmat hankaloittavat elämää.

Mitä diagnoosin jälkeen

Lue lisää diagnoosista
go to top menu