Muuta fonttikokoa: suurentaa vähentää

Souvenaid® on kliininen ravintovalmiste, jota käytetään
terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa.

Tukea omaishoitajalle ja läheisille

Yhdessäolon merkitys

On tärkeää säilyttää positiivinen elämänasenne diagnoosin jälkeenkin.  Läheiset ja omaiset ovat tässä vaiheessa tärkeitä. Mieleisiä puuhia kuten ajan viettämistä läheisten kanssa, ystävien tapaamista ja harrastuksia kannattaa jatkaa.
Monet aloittavat uusia, palkitsevia harrastuksia. Kyseessä voi olla vaikkapa maalaaminen, lauluharrastus tai kalastus – jokaiselle on tarjolla jotakin. Monet yllättyvät iloisesti luovuudestaan.

Kanssakäymisen merkitys

Luovasta toiminnasta kuten puutarhanhoidosta, maalaamisesta tai musiikista voi olla paljon hyötyä Alzheimerin tautia sairastaville.
Varhaisen vaiheen Alzheimerin tauti vaikuttaa tiettyihin aivoalueisiin, mutta toisten alueiden toiminta säilyy. Esimerkiksi maalatessa Alzheimerin tautia sairastavan voi olla vaikea jäljentää kuvaa. Hän voi silti hyödyntää edelleen säilyneitä taitojaan, esim. värisilmää ja sommittelun tajua.

Alzheimerin taudin kanssa

Alzheimerin taudin varhaisvaiheissa useimmat sairastuneet pystyvät jatkamaan kaikkia aiempia harrastuksiaan. Tauti ei välttämättä vaikuta esimerkiksi luku- tai soittotaitoon, joten rakkaita harrastuksia voi edelleen jatkaa.
Monet potilaat ja omaishoitajat arvostavat säännöllisiä rutiineja tai sitä, että päivän mittaan on suunniteltua ohjelmaa. Yksinkertaiset arkitoimet voivat ylläpitää toimintakykyä ja tuoda järjestystä päiväohjelmaan. Ne tarjoavat myös tilaisuuden Alzheimerin tautia sairastavan ja läheisten mukavaan yhdessäoloon.

Omaishoitajan jaksaminen

Alzheimerin tautia sairastavan potilaan hoito muuttaa molempien osapuolten elämää. Alkuvaiheessa kysyttävää ja huolenaiheita voi olla paljon, ja moni haluaa saada lisää tietoa taudista ja siitä, mitä on odotettavissa.

go to top menu