Muuta fonttikokoa: suurentaa vähentää

Souvenaid® on kliininen ravintovalmiste, jota käytetään
terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa.

Tukea omaishoitajalle ja läheisille Kanssakäymisen merkitys

Esittelyrivi: Onko vaikeuksia päivittäisessä kommunikoinnissa?

Jos perheessä on Alzheimerin tautia sairastava, on tärkeää varmistaa, että puhutaan ja keskustellaan avoimesti. Alkuvaiheissa sanojen unohtelu, tavaroiden katoaminen ja ohjeiden ymmärtämisvaikeudet voivat turhauttaa. On hyvä hankkia tietoa taudista ja siitä, mitä on odotettavissa. Näin on helpompi keksiä keinoja, jotka helpottavat kommunikointia läheisten kanssa.

Mitä on hyvä huomioida

Alzheimerin taudin alkuvaiheissa monet huomaavat, että asiat unohtuvat tai itseilmaisu käy hankalaksi. Ajatus saattaa harhailla kesken lauseen tai muiden puheeseen vastaaminen on aiempaa hitaampaa. Alzheimerin tauti vaikuttaa aivojen kommunikaatio¬yhteyksiin ja vaikeuttaa siten sanojen löytämistä ja muiden ymmärtämistä.

On tärkeää muistaa, että vaikka varhaista Alzheimerin tautia sairastavan on vaikea kommunikoida, hän on silti hyvin tietoinen ympäristöstään. Kärsivällisyys onkin tärkeää. On todella hyödyllistä pysytellä rauhallisena vaikeissakin tilanteissa. Monet esimerkiksi korottavat ääntään, jos heistä tuntuu, että heitä ei ymmärretä. Onkin tärkeää puhua aina normaalilla äänellä ja olla kiistelemättä.

Tunteista puhuminen

On tärkeää pystyä puhumaan asioista. Voi olla vaikea ilmaista Alzheimerin taudin aiheuttamaa turhautumista, mikä on täysin normaalia. Diagnoosiin liittyvistä tunteista kertominen voi kuitenkin olla hyödyllistä sekä Alzheimerin tautia sairastavalle että omaisille.

Perehtykää yhdessä Alzheimerin tautiin ja tulevaan. Se auttaa suunnittelemaan tulevaa elämää.
Kertokaa tilanteesta lähiomaisille ja luotettaville ystäville. Monien mielestä on hyödyllistä keskustella ajatuksista ja tunteista samassa tilanteessa olevien ihmisten kanssa. Pyytäkää terveydenhuolto¬henkilöstöltä lisätietoa ja paikallisen vertaistukiryhmän yhteystietoja.

Vinkkejä omaisille

Onko vaikeuksia päivittäisessä kommunikoinnissa?

Kuuntele ja pysy kärsivällisenä

Kuuntelu on yksi tärkeimmistä tavoista auttaa läheistäsi. Yritä ymmärtää läheisesi puhetta äläkä hoputa häntä.

Ole kannustava ja positiivinen

Yritä olla keskeyttämättä tai korjaamatta Alzheimerin tautia sairastavan puhetta. Se ei rohkaise häntä, pikemminkin päinvastoin.

Puhu normaalilla äänellä

Puhu selvästi ja anna toiselle aikaa vastata. Monet puhuvat hitaammin ja korottavat ääntään, jos heistä tuntuu, ettei toinen osapuoli ymmärrä heitä. Mieti siis myös äänensävyäsi.

Muista myös kehonkieli

Ilmeet ja kehonkieli paljastavat mielialan, joten puhuessa kannattaa säilyttää katsekontakti.

Yksinkertaiset ohjeet

Jotta läheisesi ei häkeltyisi, kysy vain yksi kysymys kerrallaan. Ihmisten tai asioiden nimeäminen voi auttaa. Alzheimer-potilaan voi olla helpompi ymmärtää lyhyitä ja yksinkertaisia sanoja.

Tärkeä kosketus

Välittämistä voi osoittaa sanattomasti pienillä asioilla, esimerkiksi kädestä pitämällä.

Kunnioita läheistäsi

Alzheimerin tautia sairastavaa ei pidä jättää huomiotta. Hän on edelleen tietoinen ympäristöstään. Reagoi hänen puheeseensa ja kohtele häntä kunnioittavasti.

Muistutukset ja apuvälineet muistin tukena

Voi olla hyvä kirjoittaa luetteloita, liimata tuttuihin esineisiin nimilappuja ja pitää tärkeät tavarat, esimerkiksi avaimet ja puhelin, aina tutussa paikassa.

go to top menu