Muuta fonttikokoa: suurentaa vähentää

Souvenaid® on kliininen ravintovalmiste, jota käytetään
terveydenhuollon henkilöstön ohjauksessa.

Tukea omaishoitajalle ja läheisille Yhdessäolon merkitys

On tärkeää säilyttää positiivinen elämänasenne diagnoosin jälkeenkin.  Läheiset ja omaiset ovat tässä vaiheessa tärkeitä. Mieleisiä puuhia kuten ajan viettämistä läheisten kanssa, ystävien tapaamista ja harrastuksia kannattaa jatkaa.

Monet aloittavat uusia, palkitsevia harrastuksia. Kyseessä voi olla vaikkapa maalaaminen, lauluharrastus tai kalastus – jokaiselle on tarjolla jotakin. Monet yllättyvät iloisesti luovuudestaan.

Kiinni elämässä

Luovasta toiminnasta kuten puutarhanhoidosta, maalaamisesta tai musiikista voi olla paljon hyötyä Alzheimerin tautia sairastaville.

Varhaisen vaiheen Alzheimerin tauti vaikuttaa tiettyihin aivoalueisiin, mutta toisten alueiden toiminta säilyy. Esimerkiksi maalatessa Alzheimerin tautia sairastavan voi olla vaikea jäljentää kuvaa. Hän voi silti hyödyntää edelleen säilyneitä taitojaan, esim. värisilmää ja sommittelun tajua.

Luovista harrastuksista on paljon hyötyä, mm. seuraavat hyödyt:

Hyvä keino purkaa tunteita

Alzheimerin tautia sairastavien voi olla vaikea ilmaista tunteitaan. Esimerkiksi kuvataide mahdollistaa itseilmaisun ilman sanoja.

Aikaansaamisen ilo

Luovat harrastukset voivat olla hyvin palkitsevia ja mieleisiä Alzheimerin tautia sairastaville, koska niissä voi hyödyntää edelleen tallella olevia taitoja.

Helpompi rentoutua

Luovat harrastukset kuten taiteen katselu tai musiikin kuuntelu voivat rentouttaa ja parantaa mielialaa.

Läheisyyttä rakkaiden kanssa

Luovissa harrastuksissa omaishoitaja ja Alzheimerin tautia sairastava pääsevät viettämään aikaa yhdessä.

20 vinkkiä yhdessä tekemiseen

Taiteen katselusta voi olla hyötyä Alzheimerin tautia sairastaville. Museossa tai taidegalleriassa käyminen tarjoaa tekemistä ja mahdollisuuden mukavaan yhteiseen retkeen. Alzheimer-potilas ei välttämättä pidä melusta eikä liian suurista ihmisjoukoista. Onkin hyvä välttää ruuhka-aikoja ja valita museosta rauhallinen paikka, jossa on tilaa istuskella ja katsella taidetta yhdessä.

Yhteiset ulkoiluhetket pihalla ja puutarhassa tuovat iloa.
Kukkien katselu yhdessä, sipuleiden istuttaminen tai pelkkä auringonpaisteessa rentoutuminen voi tuottaa mielihyvää ja rauhoittaa.

Taideterapiassa hyödynnetään eri kuvataidemuotoja, esimerkiksi maalaamista tai piirtämistä. Se edistää hyvinvointia ja parantaa kommunikaatiota.
Tutkimusten mukaan Alzheimerin tautia sairastavat pystyvät edelleen hyödyntämään ja kehittämään väreistä ja sommittelusta vastaavia aivoalueita.

Taideterapia voi parantaa keskittymiskykyä ja tuoda onnistumisen tunteita. Erityistaitoja tai aiempaa taideosaamista ei tarvita.
Ammattilaiset voivat järjestää taideterapiaa joko ryhmässä tai yksilöterapiana. Luovat harrastukset voi myös ottaa osaksi kodin arkirutiineja.

On tärkeää antaa aivoille tekemistä. Aivojumpasta ja esimerkiksi peleistä tai sanaristikoista voi olla hyötyä joillekin Alzheimer-potilaille. Sopiva aivojumppamuoto riippuu omista mieltymyksistä. Myös lukeminen tai kädentaidot sopivat aivojumpaksi. On tärkeää edetä omaan tahtiin ja tuntea rajansa. Tekeminen ei saa tuntua väkinäiseltä.

Joidenkin mielestä oman elämäntarinan laatimisesta on hyötyä. Alzheimerin tautiin sairastuneesta henkilöstä ja hänelle tärkeistä asioista voidaan koota leikekirja, johon kerätään muistoja elämän varrelta. Siitä voi myös tehdä käytännönläheisen oppaan, jossa kerrotaan omista toiveista ja ajatuksista. Oppaaseen tutustuminen helpottaa myöhempien hoitajien työtä.


Kirjaan voi ottaa mukaan valokuvia (joiden viereen merkitään, keitä kuvassa on ja mikä tapahtuma on kyseessä), kirjeitä, postikortteja tai tietoa mieluisista ja epämieluisista asioista ja tulevaisuudensuunnitelmista.

Musiikki hyödyttää Alzheimerin tautia sairastavia monin tavoin. Se voi rentouttaa tai rauhoittaa ja tuoda mieleen kaukaisia muistoja.

Alzheimerin taudin diagnoosi ei tarkoita, että elämä olisi lopussa. Mieleisiä harrastuksia voi edelleen jatkaa. Sosiaalisten tapahtumien ja lomien suunnittelu on tärkeää ja tarjoaa mukavaa odotettavaa.

  • Mieltä voi virkistää soittamalla kotona musiikkia, jonka mukana voi laulaa tai jonka tahdissa voi tanssia.
  • Jos Alzheimer-potilas on ahdistunut tai levoton, rauhoittava musiikki voi auttaa.
  • Jotkut Alzheimerin tautia sairastavat kuuntelevat mielellään nuoruusaikojensa tai hengellistä musiikkia.

Tutkimusten mukaan lemmikeistä, esimerkiksi kissoista ja koirista, voi olla hyötyä Alzheimerin tautia sairastaville. Lemmikki voi rauhoittaa levotonta mieltä etenkin alkuillasta. Myös ystävän lemmikin vierailusta voi olla iloa.

Tanssi tai fysioterapia mahdollistaa kommunikoinnin ja yhteyden muihin ihmisiin ilman sanoja. Se on myös hyödyllistä liikuntaa. Toimintakeskuksissa ja sairaaloissa pidetään joskus fysioterapiatunteja. Läheisten kanssa tanssiminen onnistuu kotonakin.

Elokuvia tai TV:tä on mukava katsella yhdessä. Valitkaa komedia tai hauska ohjelma, jolle saa nauraa. Väkivaltaisia elokuvia kannattaa varoa, sillä Alzheimerin tautia sairastava voi tulla niistä ahdistuneeksi tai levottomaksi.

Hieronta voi rentouttaa ja parantaa verenkiertoa.

On tärkeää jatkaa mieleisiä harrastuksia, olipa kyseessä kalastus, leivonta tai maalaaminen. Voit myös kokeilla uusia harrastuksia, jotka ovat houkutelleet jo pitkään.

Liikunnallinen, aktiivinen elämäntapa on hyödyksi kaikille – myös Alzheimerin tautia sairastaville. On tärkeää valita potilaalle ja itselle sopiva liikuntamuoto ja keskustella terveydenhuoltohenkilöstön kanssa ennen uuden liikuntaharrastuksen aloittamista.


Liikunta vahvistaa sydäntä, ylläpitää omatoimisuutta, edistää luiden ja lihasten terveyttä, parantaa unta ja tuo itseluottamusta.


Varhaista Alzheimerin tautia sairastaville sopivia liikuntamuotoja ovat esim. puutarhanhoito, tanssi, uinti tai kävely.

Meditointi voi edistää yleistä hyvinvointia ja auttaa Alzheimerin tautia sairastavia rentoutumaan. Tutkimusten mukaan rentouttava meditointi voi vähentää myös omaishoitajien kokemaa stressiä.

On tärkeää tavata läheisiä ja käydä edelleen itselle rakkaissa harrastusryhmissä tai kerhoissa. Omaisilta ja ystäviltä voi saada valtavasti tukea. Vertaistukiryhmään liittymisestä voi olla joillekuille hyötyä. Muut ryhmäläiset tuntevat Alzheimerin taudin ja ovat samanlaisessa tilanteessa.

  • Kotioloissa on helppo aloittaa vaikka maalaaminenkin.
  • Valitkaa yhdessä helppo aihe.
  • Omainen toimii taustalla kannustajana
  • Luovuudessa ei ole mitään oikeaa tai väärää tapaa – positiivinen suhtautuminen on tärkeintä

Vanhojen perhealbumien katselu läheisten kanssa voi olla mukavaa. Kuvien viereen kannattaa merkitä henkilöiden nimet tai tapahtuman kuvaus.

Järjestäkää perheenjäsenille kotivideoiltamat ja popcorntarjoilu. Katsokaa rakkaimpia videoita, esim. hää- tai syntymäpäiväjuhlavideoita.

Positiivinen asenne voi mullistaa elämän. Sen avulla voi nauttia jokaisesta päivästä.

go to top menu