Alzheimerin taudin ehkäisy

Aivoja voi suojella muistisairauksilta terveellisillä elintavoilla ja luovilla harrastuksilla. Fyysisen liikunnan lisäksi jumppaa kannattaa tarjota myös aivoille. Perintötekijät aiheuttavat vain pienen osan myöhemmän iän muistisairauksista.

Lisätietoja muistisairauksien riskitekijöistä sekä muistisairauksien ehkäisystä voit lukea Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta >>. Aktiivisuus ja kaikenlainen puuhaaminen kannattaa! Alta löytyy erilaisia vinkkejä ja ehdotuksia, miten voit aktivoida sekä kehoa että mieltä.

Alzheimerin taudin ehkäisy – terveellisiä elintapoja ja aivojumppaa.

Aktiiviset aivot pysyvät terveempinä pidempään
Hyvää aivojumppaa ovat ihan tavalliset älyä vaativat toiminnot; kirjan lukeminen, kirjeiden kirjoittaminen, ristikoiden ratkominen, uuden tiedon etsiminen ja oppiminen. Tässä linkit, joiden takaa löytyy sudokuja >> sekä ristisanatehtäviä >> aivojen aktivointiin.

Syömällä monipuolisesti tukea aivojen toiminnalle
Kasvispitoinen ruokavalio, jossa on paljon kalaa ja muita hyviä rasvoja ja vain vähän prosessoituja ruokia ja punaista lihaa tekee hyvää aivoterveydelle. Lue lisää ruokavaliosta >>, joka antaa aivoillesi monipuolista ravintoa.

Liikkumalla lisää vastustuskykyä
Fyysinen aktiivisuus pienentää tutkitusti riskiä sairastua Alzheimerin tautiin. Kaikenlainen aktiivisuus on hyvästä; arkinen hyötyliikunta siivouksesta puutarhanhoitoon, kävely, pyöräily tai liikuntaharrastus. Voit ladata oppaan >>, josta löytyy helppo ja lyhyt, iäkkäämmällekin sopiva kunto-ohjelma.

Luovuus tekee hyvää: tanssi, laula ja nauti taiteesta

Luovien asioiden harrastaminen edistää terveyttä siinä missä liikuntakin. Taiteen tekemisellä ja kokemisella on muistiterveyttä edistäviä ja tukevia vaikutuksia. Luova harrastus pitää yllä kognitiivisia kykyjä, soittamalla jotakin soitinta, tanssimalla tai taidenäyttelyssä säännöllisesti käymällä voi tutkitusti vähentää muistisairauden riskiä. Tanssia voi helposti kotonakin!

Erilaiset taideterapiamuodot ovat hyväksi myös Alzheimerin tautiin sairastuneille. Monet muistisairaat muistavat hyvin laulujen sanoja. Vanhojen laulujen laulaminen tai pelkästään musiikin kuuntelu voi tuoda paljon iloa muistisairaalle.