Alzheimerin taudin hoito
Alzheimerin tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta oireita voidaan lievittää ja taudin kulkua hidastaa. Diagnoosi ja varhainen hoidon aloittaminen auttavat pitämään yllä parempaa elämänlaatua ja tuovat parhaimmillaan lisää hyviä hetkiä läheisten kanssa.
Alzheimerin tauti on Suomen yleisin muistisairaus ja merkittävin dementiaa aiheuttava sairaus. Hoidon tavoitteena on muistisairaan ja läheisten hyvinvointi, elämän mielekkyys ja jatkuminen entisellään mahdollisimman pitkään. Älä siis jää yksin oireiden kanssa tai pelkää ottaa läheisen muistioireita puheeksi. Hoito- ja kuntoutussuunnitelmassa määritellään yksilölliset tavoitteet muistisairauden kanssa elämiseen. Muistisairauksien hoito on yhdistelmä lääkehoitoa, lääkkeettömiä hoitomuotoja ja kuntoutusta. Alzheimerin taudin oireenmukaisesta hoidosta voit lukea lisätietoja osoitteesta käypähoito.fi >>
Eri hoitomuodot keskittyvät muistisairaan tukemiseen, hyvinvoinnista huolehtimiseen ja omannäköisen elämän mahdollistamiseen. Alla muutamia vinkkejä ja neuvoja, miten tukea lääkeetöntä hoitoa. Esimerkiksi monipuolisesta ravintoaineiden saannista ja aktiivisesta elämästä on hyötyä varhaista Alzheimerin tautia sairastaville.
Ymmärtäväinen läsnäolo tukee hoitoa
Alzheimerin tautiin sairastuneen muisti heikkenee, mutta tunteet pysyvät. Sairaus voi aiheuttaa myös mm. levottomuutta, ärtyneisyyttä ja jopa aggressiivista käytöstä. Tilanne kuormittaa paitsi sairastunutta myös läheisiä, joilta vaaditaan kärsivällisyyttä ja ymmärrystä uuden edessä.
Paras tapa tukea Alzheimeriin sairastuneen läheisen hoitoa on tarjota kiireetöntä ja empaattista läsnäoloa omien voimavarojen puitteissa. Tuttu ja turvallinen läheinen voi myös olla korvaamaton apu muistisairaan käyttäytymisen tulkkina silloin, kun oma kommunikaatio on heikentynyt.
Vertaistukea niin potilaille kuin läheisille on saatavilla, sillä alueelliset muistiyhdistykset toimivat aktiivisesti. Etsi paikallinen muistiyhdistys Muistiliiton sivuilta >>
Mielekästä tekemistä ja hyviä rasvoja
Muutokset muistisairaan käytöksessä voivat johtua myös tekemisen puutteesta ja turhautumisesta. Erilaiset musiikki-, taide- tai toimintaterapiat voivat olla tukena. Laulutuokio läheisen kanssa voi olla ruohonjuuritason toimintaterapiaa parhaimmillaan! Elämästä saa ja pitää nauttia myös Alzheimerin taudin kanssa.
Muisti ja aivot hyötyvät samanlaisista rasvoista ja vähäsuolaisesta ruokavaliosta kuin sydänterveys. Varhaisvaiheen muistisairautta voidaan tutkitusti hidastaa aktiivisella elämällä ja terveellisellä, suositusten mukaisella ruokavaliolla, jossa on hyviä rasvoja esimerkiksi kalasta ja pähkinöistä, riittävästi antioksidantteja ja vitamiineja. Lue lisää ruokavaliosta ja ravitsemuksen merkityksestä >>
Tutustu Kelan eläkettä saavan hoitotukeen
Eläkettä saavan on mahdollista saada Kelalta tukea helpottamaan pitkäaikaisesti sairaan eläkkeensaajan jokapäiväistä elämää, toimintakykyä, kuntoutusta ja hoitoa.
Lue lisää siitä, miten muistiongelmat on huomioitu hoitotuessa>>