Monipuolisesta ruoasta ravintoa aivoille

Muistisairaan on tärkeä saada ravinnosta tarpeeksi energiaa, mutta myös ravinnon laadulla on merkitystä. Varhaisvaiheen muistisairautta voidaan hidastaa aktiivisella elämällä ja terveellisillä, suositusten mukaisilla elintavoilla mukaan lukien monipuolisella ruokavaliolla.

Terveellisellä, ravitsemuksellisesti täysipainoisella ruokavaliolla on tärkeä merkitys koko elämän ajan. Ikääntyessä ja sairastaessa ruokahalu heikkenee ja aineenvaihdunta hidastuu. Ruoan ravintoarvolla on sitä suurempi merkitys, mitä vähemmän ruokaa syödään. Jos ruokahalu on huono, kannattaa aterioita nauttia useammin pieninä annoksina.

Alzheimer-potilaan ruokavaliossa tulisi olla etenkin hyviä rasvoja sekä riittävästi antioksidantteja ja vitamiineja. Niitä löytyy niin kutsutusta välimerellisestä ruokavaliosta. Siihen kuuluu runsaasti erilaisia kasviksia, kalaa, oliiviöljyä, pähkinöitä ja siemeniä sekä palkokasveja ja täysjyväviljaa. Pohjoismainen versio on Itämeren ruokavalio, joka sisältää myös marjoja ja jossa esimerkiksi oliiviöljy on korvattu rypsiöljyllä.

Suosi näitä ruokavaliossa:

Pähkinöitä, oliiviöljyä, kalaa
Kalan omega-3-rasvahapoista on hyötyä aivoterveydelle. Pähkinöiden rasvasta suurin osa on LDL-kolesterolia alentavaa pehmeää rasvaa (poikkeuksena kookos). Salaattiin on helppo lisätä ruokalusikallinen rypsi- tai oliiviöljyä.

Täysjyvätuotteet, marjat ja kasvikset
Parhaita vitamiinien ja kivennäisaineiden lähteitä ovat kotimaiset marjat, hedelmät ja kasvikset. Täysjyvätuotteissa on enemmän kuitua, vitamiineja ja hivenaineita kuin prosessoiduissa, usein vaaleammissa vaihtoehdoissa.

Monipuolinen ruoka
Yksipuolisesti samoja ruoka-aineita syömällä on vaikea saavuttaa suositustenmukainen ravinnonsaanti, jolloin usein sokeria tai suolaa on suosituksiin nähden liiallisesti ruokavaliossa. Einesten ravintosisältötaulukkoa tutkimalla on mahdollista löytää myös niistä monipuolisia vaihtoehtoja.

Vältä valkoista sokeria ja liikaa suolaa!
Jotkut prosessoidut lihavalmisteet ja sokeria sisältävät maustetut maitovalmisteet saattavat sisältää runsaasti suolaa tai sokeria.

Varhainen Alzheimerin tauti ja ravitsemus

Varhaista Alzheimerin tautia sairastavien elimistössä on todettu olevan vähemmän tiettyjä ravintoaineita kuin samanikäisillä terveillä henkilöillä. Souvenaid on kehitetty vastaamaan varhaista Alzheimerin tautia sairastavien ravitsemuksellisia erityistarpeita. Se sisältää ruokavaliossa luontaisesti esiintyviä ravintoaineita, joita voi kuitenkin olla vaikea saada normaalista ruokavaliosta tasapainoisesti ja riittävästi joka päivä. Lue lisää